Eesti Autismiliitu esindajatel oli au olla kutsutud kohtuma president Kersti Kaljulaidiga, et arutleda, kuidas saaksime koos aidata muuta autismispektri häirega inimeste ja nende perede elu paremaks.

Kohtumisel osalesid Marianne Kuzemtšenko, Piret Visnapuu-Bernadt ja Marit Ummelas.

Kohtumisel arutlesime erinevate teemade üle, nagu toimetulek diagnoosiga ja väljakutsetega haridus- ja sotsiaalvaldkonnas, mida saaksime koos teha, et ühiskonnas leiaks autismispektri häire kajastamine rohkem positiivset vastukaja ja mõistmist.

Tsiteerides presidenti:

“Autismispektri häirega inimeste toimetulekust ja toetamisest räägitakse kordi enam kui 25 aastat tagasi, mil Eesti Autismiliit loodi. Siiski tuleb endiselt ette seda, et laps jääb abita, sest ei jõuta õigeaegselt diagnoosini. Selles on oma osa ka peredel, kes võimalikku diagnoosi kardavad. Ja tunnevad häbi ja süütunnet, kuigi ei peaks. Need tunded on vaikusemüüri tulemus, millega kippusime end ühiskonnana keerulistest teemadest rääkimise asemel ümbritsema.

Mida varem autismispektri häire diagnoositakse, seda parem on lapse prognoos. Soovin peredele julgust ja jõudu elu suurima väljakutsega tegelemiseks. Soovin meile ühiskonnana tugevust ja avatust, et olla peredele ja meie veidi teistsuguse olemisega inimestele toeks – ka nemad ei soovi olla lihtsalt abivajajad, vaid tahavad igaüks oma võimete kohaselt panustada.”